Home
Organisatie
Activiteiten
Projecten
Nieuws
Downloads
Ondernemer worden?
Contact

Project uitgelicht

Parkeerproef

Maandag t/m vrijdag twee uur gratis parkeren op het Westeinde en in de Houtwalgarage. Vanaf 28 mei drie uur gratis parkeren op de Havendijk

Home
Organisatie
Activiteiten
Projecten
Nieuws
Downloads
Ondernemer worden?
Contact

Parkeerproef

Project toegevoegd op

zo. 01 januari 2017

In een notendop

 

Maandag t/m vrijdag twee uur gratis parkeren op het Westeinde en in de Houtwalgarage

Toelichting

Het college van B&W heeft de raad voorgesteld de succesvolle parkeerproef voort te zetten en in de raadsvergadering in november 2016 dit te laten formaliseren. Verder wil het college ook tijdelijk drie uur gratis parkeren aan de Havendijk mogelijk maken voor maximaal 150 plaatsen voor de duur van maximaal twee jaar. Het dient als compensatie voor de boulevardondernemers. Zij kunnen tijdens de bouwwerkzaamheden hun klanten goed ontvangen in Harderwijk. In januari 2016 is een aanvang gemaakt met de werkzaamheden op de Boulevard.

In 2015 is de gemeente gestart met de parkeerproef. Vanaf 23 maart 2015 besloot het college te starten met de zogenaamde parkeerproef. Daarbij werd in de Houtwalgarage en op het parkeerterrein aan het Westeinde van maandag tot en met vrijdag twee uur gratis parkeren mogelijk gemaakt.

Die proef was nodig om inzicht te krijgen op de gevolgen van gratis parkeren in relatie tot het aantal bezoekers aan de binnenstad. Voor vergunningen werden lagere tarieven gehanteerd (Westeinde en gratis Flevoweg). Verder wilde het college het effect op het parkeergedrag van werknemers in de binnenstad weten bij de invoering van lagere tarieven voor vergunningen en het gratis parkeren.

Evaluatie parkeerproef

De evaluatie is inmiddels uitgevoerd. Daaruit blijkt dat het gratis parkeren in de binnenstad door de parkeerproef de inzet van de beschikbare parkeercapaciteit verhoogt. Door het gratis parkeren is er sprake van een toename van het aantal bezoekers van circa 167.850 op basis van 12 maanden parkeerproef. Het grootste deel van de groei is gerealiseerd door de parkeerders met een parkeerduur korter dan twee uur en bedraagt 95.550 parkeerders of circa 143.250 bezoekers. De parkeerbezetting van de Houtwal gemiddeld is toegenomen met 65 parkeerders. Ook het aantal parkeeruren is toegenomen. 

Projecten

Parkeerproef